Förfallets djungel

– Det du ser framför dig är en liten galastass. Det är alltså en fuskpäls. Om man ska gå på finare middagar och klä upp sin hund lite grann. Det är många sådana här som kanske man inte använder men som är fina att ha i sin hundgarderob hemma, säger Maria Nordberg driver butiken Fashion for pets.

Har man hundgarderob?

– Många inreder hela sovrum till sina hundar med garderober och sängar.

2 500 kronor kostar hundtäcket i päls och paljetter. Det dubbla får man betala för en hundsäng.

– Nu gäller också fin inredning till hundarna. Det är matchande matskålar till det vackra lantköket, gustavianska sängar till hundarna i vardagsrummet och i dag har folk säkert hundsängar i varje rum, säger Maria Nordberg.

Priset, det ligger runt 10 000 kronor. Det betyder att vi köper valpar för över 600 miljoner kronor per år. 2008 la hundägarna ut 8,4 miljarder kronor på foder, försäkringar och veterinär. Trenden är att vi lägger ner allt mer på våra fyrbenta vänner.

– Det är inte längre bara ett sällskapsdjur utan det är också en familjemedlem vilket gör att man gärna skämmer bort det och det innebär att det finns en marknad som också kan se till att det finns saker och ting att skämma bort våra hundar med. Det finns olika hundfoder, vi kan köpa alla möjliga attiraljer, hundkoppel, hundmatskålar, hundsängar, det är en stor bredd på det hela, säger Hans Rosenberg som är presstalesman på Svenska Kennelklubben.

Men även utan hundhalsband med äkta sarowskikristaller så kostar vovven pengar. Torbjörn Lindell äger både hundar och en djuraffär.

– Vad kan det gå på, en mindre hund, kanske 20 000 om året skulle jag tro men jag tror genomsnittskunden köper för mellan fem och tio tusen kronor om året, det gör mina kunder i alla fall, säger han.

Kring hundägandet har det också uppstått en egen tjänstesektor med hundyoga, hundmassage och hundspa, för att inte tala om hunddagis där kostnaden ligger på mellan två och tre tusen kronor per månad.

– Det är någonting som inte fanns för kanske 15 till 20 år sedan. Vi har fått en hel del instruktörer som har sett en marknad att utbilda våra hundägare, det finns en mängd olika kurser, säger Hans Rosenberg.

Och vill man dessutom bära husses och mattes stolthet i en kalvskinnsväska från Manfred of Sweden så rinner pengarna iväg.

– I den här butiken kostar en designad 9 600 kronor. Det här har kommit med stormsteg. Jag har varit här i fyra år och det går bara uppåt. Om man tittar i andra länder där de är lite mer vågade som USA, där är hundbranschen jättestor och det börjar komma här också, säger Maria Nordberg.

Dessa människor måste avlivas. Det är ett symtom på en svår samhällssjukdom. Hundar är dumma djur som finns till för att ätas, inte lekas med.

Make me sigh.

Namn:
Orkar inte fylla i allt igen...

E-postadress: (Kommer inte skicka konstiga mejl.)

URL/Bloggadress:

Kommentar: